Novalac prenatalne kapsule > Trudnoća > Zašto je Novalac Prenatal odličan izbor za trudnice i buduće majke

Zašto je Novalac Prenatal odličan izbor za trudnice i buduće majke

Zakaj je Novalac Prenatal optimalna izbira za nosečnice in bodoče mamiceKoličina hranljivih materija koja je dostupna tokom trudnoće za razvoj nerođenog deteta velikim delom zavisi od majčinog unosa. Medicina zasnovana na dokazima je odavno prepoznala postojanje veze između nedovoljnog unosa najneophodnijih hranljivih materija i pojave malformacija(nepravilna struktura ili forma organa ili dela organa), kao i pojave loših zdravstvenih rezultata za majku i bebu.

Kako bi se izbegle bilo kakve komplikacije, trudnoća se danas smatra kao period u kom buduće majke posebnu pažnju posvećuju brizi o svom zdravlju i dovoljnom unosu kvalitetnih hranljivih materija. To se takođe manifestuje u sve većoj upotrebi dodataka ishrani kod trudnica i žena koje uskoro planiraju trudnoću.

Iz tog razloga vas pozivam na kratak pregled sastava Novalac prenatalnih kapsula. Upoznaćete zašto su pojedini mineral, vitamin ili masna kiselina uključeni u formulu Novalac prenatalnih kapsula i koje su naučno dokazane činjenice na kojima se zasniva odluka o sadržaju tog dodatka ishrani.

Tokom trudnoće buduća majka nije odgovorna samo za sebe već i za razvoj bebe, pa je tako odgovarajuća osvešćenost ključna u odabiru pravih dodataka ishrani.

Opšte napomene

Dodaci ishrani su, kao što ime govori, samo dodaci. Osnova zdrave trudnoće je svakako uravnotežena i kvalitetna ishrana. Međutim, u brzom savremenom dobu često treba uvoditi dodatke ishrani kako bi se organizmu omogućio pristup optimalnom rasponu mikronutrijenata (mikrohranljivih sastojaka), bilo zbog unosa jako prerađene hrane bilo zbog nutritivne osiromašenosti određene vrste hrane.

Nedostatak bilo kojeg mikronutrijentase razvija tokom dugog perioda, a često ga nije moguće otkloniti u kratkom roku pa se ženama koje planiraju trudnoću savetuje uzimanje dodataka ishrani već tri meseca pre početka planirane trudnoće kako bi se „zasitile zalihe“.

Sastav Novalac prenatalnih kapsula

Novalac prenatalne kapsule samo u 1 kapsuli udružuju ključne hranljive materije koje su ženi potrebne tokom planiranja trudnoće, za vreme trudnoće i dojenja.

Sastav je prikazan u tabeli:

SADRŽI

1 kapsula

Preporučeni dnevni unos

FOLATI

600 μg

300 %

Folna kiselina

300 μg

150 %

(6S)-5-metiltetrahidrofolni glukozaminat, što odgovara 200 μg folne kiseline

556 μg

150 %

DHA*

200 mg

/

GVOĐŽE

14 mg

100 %

Magnezijum

56 mg

15 %

Tiamin

1,4 mg

127 %

Riboflavin

1,4 mg

100 %

Niacin

18 mg

113 %

Pantotenska kiselina

6 mg

100 %

Vitamin B6

1,9 mg

136 %

Biotin

30 μg

60 %

Vitamin B12

2,6 μg

 104 %

Vitamin C

40 mg

50 %

Vitamin D3

10 μg

200 %

Vitamin E

15 mg

125 %

Cink

11 mg

110 %

Jod

150 μg

100 %

Selen

50 μg

91 %

*DHA– dokozaheksaenska kiselina

Zašto je pojedini mikronutrijent odabran kao sastavni deo Novalac prenatalnih kapsula?

Folati

Folati su najpoznatiji i najistraženiji dodatak ishrani za trudnice. Brojne studije ističu važnost uloge folne kiseline u:

 • sprečavanju nepravilnosti u zatvaranju neuralne cevi, odnosno dela fetusa koji se razvija u mozak, kičmenu moždinu, zadnji deo lobanje i kičmene pršljenove,
 • stvaranju krvnih ćelija,
 • formiranju koštane srži.

Neuralna cev, iz koje se razvijaju bebin mozak i kičmena moždina, zatvara se rano, između 21. i 28. dana posle oplodnje. Ta činjenica dodatno doprinosi važenju navedenih saveta o uzimanju dodataka ishrani u vreme planiranja, odnosno pre početka trudnoće.

Folna kiselina je važna i tokom dojenja, kada majka uzimanjem folne kiseline može da izbegne anemiju.

Novalac prenatalne kapsule sadrže folate u dva oblika: polovinu kao folnu kiselinu (ponekad se naziva vitamin B9), a drugu polovinu u obliku 5-metiltetrahidrofolata, koji je pogotovo efikasan alternativni oblik folne kiseline i važan je za povećanje koncentracije folata kod žena koje imaju probleme sa radom enzima povezanih sa folatom.

Omega-3 masna kiselina DHA

Omega-3 masna kiselina DHA, odnosno DHK (dokozaheksaenska kiselina) ima ključnu ulogu u razvoju bebinog mozga i vida (mrežnjače). Studije su dokazale da deca majki koje su dodavale DHA u svoju ishranu, u poređenju sa onima koje nisu:

 • imaju poboljšane veštine rešavanja zadataka,
 • postižu bolje rezultate na testovima koordinacije ruku i očiju.

Međutim, nedostatak omega-3 masne kiseline DHA može dovesti do pojave:

 • alergija,
 • atopijskog dermatitisa,
 • astme kod deteta;
 • a može se povećati i rizik od prevremenog porođaja.

Gvožđe

Gvožđe je posebno važno za postizanje visokih zahteva za hematopoezom (formiranje i razvoj različitih vrsta krvnih ćelija) kod buduće majke i fetusa, kao i za formiranje posteljice. Pored toga doprinosi ukupnom rastu i razvoju fetusa.

Nedostatak gvožđa je najčešći nedostatak mikronutrijenata u svetu i nesrazmerno češće pogađa trudnice. Razvoj anemije (slabokrvnosti) usled nedostatka gvožđa u prva dva trimestra trudnoće je faktor rizika za prevremeni porođaj i nisku porođajnu težinu i nagoveštava nedostatak gvožđa kod novorođenčeta.

Vitamin D3

Vitamin D3 ima centralnu ulogu u izgradnji kostiju, mišića i zuba. Takođe:

 • jača imunološki odgovor u borbi protiv infekcija,
 • štiti nervne ćelije u mozgu,
 • pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem,
 • štiti od nekih karcinoma.

Prema saznanjima Svetske zdravstvene organizacije, nedostatak vitamina D je prisutan kod trudnica širom sveta. Naročito su ugrožene trudnice koje žive na severu. Nedostatak vitamina D u trudnoći može dovesti do:

 • veće osetljivosti na infekcije,
 • povišenog krvnog pritiska,
 • povećanog rizika od prevremenog porođaja,
 • preeklampsije (tipična bolest trudnica koja se manifestuje visokim krvnim pritiskom i proteinima u mokraći),
 • povećanog rizika od razvoja astme kod deteta,
 • gestacijskog dijabetesa,
 • hitnog porođaja carskim rezom,
 • niske porođajne težine,
 • usporenog rasta fetusa,
 • veće incidencije postpartalne depresije.

Jod

Jod ima važnu ulogu u:

 • kontrolisanju fizičkog rasta odojčeta,
 • formiranju kostiju,
 • razvoju mozga.

Već supklinički (bez klinički izraženih simptoma) smanjena funkcija štitne žlezde može da udvostruči rizik od pobačaja i smrti novorođenčeta. Prema nalazima mnogih studija smanjena funkcija štitne žlezde kod majke i nedostatak joda kod majke su povezani sa oštećenjem nervnog i kognitivnog (mentalnog) razvoja deteta. Takva deca pokazuju i veće probleme u ponašanju, slabije sposobnosti učenja i niži koeficijent inteligencije.

Magnezijum

Smanjuje učestalost prevremenog porođaja, preeklampsije (tipična bolest trudnica koja se manifestuje visokim krvnim pritiskom i proteinima u mokraći) i niske porođajne težine. Pored toga magnezijum ublažava grčeve u nogama kod trudnica i mladih majki.

Tiamin

Tiamin odnosno vitamin B1 je neophodan za vaš metabolizam ugljenih hidrata i metabolizam vaše bebe. Takođe je neophodan za razvoj mozga vaše bebe. Nadoknađivanje tiamina (i drugih vitamina grupe B) posebno je važno kod trudnica koje često imaju trudničku mučninu i zbog nje povraćaju.

Riboflavin

Pored zdravih očiju i sjajne kože za mamu riboflavin odnosno vitamin B2 ima važnu ulogu u razvoju krvnih ćelija, kože i sluzokože gastrointestinalnih organa fetusa. Takođe može pomoći u smanjenju rizika od preeklampsije (tipična bolest trudnica koja se manifestuje visokim krvnim pritiskom i proteinima u mokraći).

Niacin

Niacin odnosno vitamin B3 sprečava urođene malformacije (nepravilan oblik razvoja organa ili dela organa) i pojavu pobačaja. To je još jedan od vitamina koji su ključni za razvoj dečijeg mozga.

Pantotenska kiselina

Pantotenska kiselina ili vitamin B5 je bitna jer je kao sastojak koenzima A (CoA) neophodna za mnoge hemijske reakcije u ćelijama. Pantotenska kiselina je takođe savršen spoj za ublažavanje grčeva koji nastaju usled trudnoće, naročito grčeva u nogama.

Vitamin B6

Odgovarajuće snabdevanje vitaminom B6 sa sobom nosi mnoge blagotvorne efekte. U trudnoći ima važnu ulogu u razvoju nervnog sistema, sintezi fetalnih nervnih prenosnika (neurotransmitera) i toku fetalnog metabolizma. Dodavanje vitamina B6 je pokazalo smanjenje težine i učestalosti mučnine u trudnoći. Male zalihe vitamina B6 su povezane sa smanjenom mogućnošću začeća i povećanim rizikom od ranog prekida trudnoće. Takođe ima pozitivan efekat na porođajnu težinu.

Pored navedenog, na vitamin B6 mogu reagovati anemične trudnice koje ne reaguju adekvatno na dodavanje gvožđa.

Biotin

Biotin pomaže pretvaranju hrane u energiju. To je koenzim koji je potreban za metabolizam glukoze i aminokiselina. Tokom trudnoće povećava se volumen metabolizma te uzimanje biotina povoljno utiče na povećane metaboličke potrebe.

Vitamin B12

Vitamin B12, poznat i kao kobalamin, najveći je i strukturno najsloženiji vitamin uključen u sintezu molekula DNK te u metabolizam aminokiselina i masnih kiselina. Izuzetno je važan za normalno funkcionisanje nervnog sistema jer učestvuje u mijelinizaciji nervnih vlakana i sazrevanju crvenih krvnih ćelija u koštanoj srži.

Premalo vitamina B12 tokom trudnoće može dovesti do:

 • spontanog pobačaja,
 • preeklampsije (tipična bolest trudnica koja se manifestuje visokim krvnim pritiskom i proteinima u mokraći),
 • niske porođajne težine,
 • raznih razvojnih abnormalnosti (naročito oštećenja neuralne cevi),
 • odložene mijelinizacije ili demijelinizacije nerava.

Izvori vitamina B12 su pretežno životinjski proizvodi kao što su meso, jaja, mlečni proizvodi i riba, pa je tako rizik od njegovog nedostatka signifikantno veći kod vegana i vegetarijanaca.

Vitamin C

Vitamin CStudije su pokazale da vitamin C sprečava prevremeno prerano pucanje jajne ćelije (PPROM) i dodatno doprinosi smanjenju rizika od infekcije mokraćnog sistema u trudnoći.

Vitamin E je antioksidans topljiv u mastima koji štiti membrane ćelija od štetnih uticaja oksidativnog stresa. Niske koncentracije vitamina E u plazmi u ispitivanjima su bile povezane sa povećanim rizikom od:

 • usporenog rasta fetusa,
 • preeklampsije (tipična bolest trudnica koja se manifestuje visokim krvnim pritiskom i proteinima u mokraći),
 • gestacijskog dijabetesa,
 • pobačaja.

Dodatno se pokazalo da je vitamin E koristan u sprečavanju trudničkih grčeva u nogama.

Cink

Cink je potreban za pravilan rad više od 300 enzima i zbog toga je neophodan za život, rast i razvoj. Najvažniji procesi u kojima cink učestvuje obuhvataju umnožavanje molekula DNK, umnožavanje ćelija i transkripciju gena. Zato ne iznenađuje da nedostatak cinka može ometati detetov rast i razvoj, kao i povećati rizik od mentalne retardacije. Ozbiljan nedostatak cinka može čak uzrokovati simptome koji oponašaju fetalni alkoholni sindrom.

Selen

Selen je važan mineral i antioksidans koji ima ključnu ulogu u metabolizmu hormona štitne žlezde, sintezi molekula DNK i zaštiti od oksidativnih oštećenja i infekcija. Nedostatak selena može uzrokovati razne gestacijske komplikacije kao što su pobačaj i oštećenje nervnog i imunološkog sistema fetusa.

 

Izvori:

 • Brown B, Wright C. Safety and efficacy of supplements in pregnancy. Nutr Rev. 2020 Oct 1;78(10):813-826.Erratum in: Nutr Rev. 2020 Sep 1;78(9):782.
 • Swanson D, Block R, Mousa SA. Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life. Adv Nutr. 2012;3(1):1-7.
 • Georgieff MK, Krebs NF, Cusick SE. The Benefits and Risks of Iron Supplementation in Pregnancy and Childhood. Annu Rev Nutr. 2019;39:121-146.
 • https://www.webmd.com/baby/pregnancy-diet-nutrients-need#2, dostop 10. 4. 2021
 • Shi H, Enriquez A, Rapadas M, Martin EMMA, Wang R, Moreau J, Lim CK, Szot JO, Ip E, Hughes JN, Sugimoto K, Humphreys DT, McInerney-Leo AM, Leo PJ, Maghzal GJ, Halliday J, Smith J, Colley A, Mark PR, Collins F, Sillence DO, Winlaw DS, Ho JWK, Guillemin GJ, Brown MA, Kikuchi K, Thomas PQ, Stocker R, Giannoulatou E, Chapman G, Duncan EL, Sparrow DB, Dunwoodie SL. NAD Deficiency, Congenital Malformations, and Niacin Supplementation. N Engl J Med. 2017 Aug 10;377(6):544-552.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava ishrana utiče na zdravlje i dobro opšte stanje organizma u svim periodima života, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prenos hranljivih materija iz tela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri snabdevanju svim potrebnim hranljivim materijama. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju ishranu prilagodi povećanoj potrebi za hranljivim materijama.

Pročitaj članak