Novalac prenatalne kapsule > Trudnoća > Zašto i na koji način se psihički pripremiti za porođaj

Zašto i na koji način se psihički pripremiti za porođaj

Zašto i na koji način se psihički pripremiti za porođaj Kad se pomene reč porođaj, sigurno vam se javlja nekoliko različitih emocija: radost, strah, oduševljenje i užas. Svi ti osećaji su potpuno normalni i nema ničeg lošeg u tome što su prisutni. To je posledica činjenice da na internetu i među prijateljima možete pronaći mnogo različitih saveta i priča koje mame dele o rađanju. Bilo da su priče pozitivne ili negativne, zapamtite da je svaka jedinstvena.

U društvu se rođenje deteta smatra jednim od najlepših trenutaka u životu. Svakako, dolazak vaše bebe je izvanredno vreme, ali za mnoge trudnice to je i trenutak kojeg se izuzetno boje. Strah od porođaja i anksioznost su često prisutni tokom trudnoće, pa je dobro poznavati tehnike koje možete koristiti za njihovo sprečavanje ili bar smanjenje.

Izuzetno je važno da ste dobro informisani o toku porođaja. Na taj način znate šta vas čeka, a za to se možete pripremiti psihički i fizički. Ovog puta ćemo se koncentrisati na psihičku spremnost mame koja može da utiče na brojne faktore.

6 saveta za lakši porođaj

U svetu, a i kod nas, sve više se koriste psihičke pripreme za rođenje deteta koje mogu funkcionisati same ili u kombinaciji sa lekovima. Njihova najveća prednost je prilagodljivost, jer svaka trudnica može odabrati tehnike koje joj najbolje odgovaraju.

Trening uma ima mnogo prednosti; navešćemo samo neke od najčešćih:

 • kraći porođaj
 • lakše doživljavanje bola
 • fokusirano vođenje bola
 • lakše opuštanje
 • koncentrisanost na pozitivne misli
 • formirana strategija rađanja


Najbolje je prvo razgovarati sa svojim lekarom ili ginekologom o tehnikama psihičke pripreme, ali svakako ne šteti da sami otkrijete šta sve postoji. U nastavku smo naveli samo nekoliko načina pripreme, ali naravno ima ih još mnogo.

1. Informišite se

Zakaj in kako se psihološko pripraviti na porodTokom trudnoće, mnogi vas mogu savetovati o toku porođaja, mame vam pričaju o svojim iskustvima iz porodilišta, a na blogovima i internet platformama možete naći dosta različitih podataka o rođenju deteta. Činjenica je da je za svaku mamu porođaj potpuno drugačiji, pa ne postoji samo jedan savet kako se na njega najbolje pripremiti. Svakako pomaže da se pre porođaja dobro informišete o svim faktorima koji ga prate.

Budite dobro informisani, prvenstveno o postupcima sa kojima se možete susresti – kako reagovati kada krenu kontrakcije, kada otići u porodilište i šta vam je potrebno nakon dolaska, koje emocije će vas preplaviti i načini opuštanja koji će vam ublažiti bolove. Tek kada budete obavešteni, znaćete šta možete da očekujete, a i manje ćete se bojati porođaja.

2. Položaji tokom rađanja

Uz informisanje o postupcima i emocijama koje prate odlazak u porodilište i porođaj, dobro je da poznajete i različite položaje tokom rađanja. Pored tradicionalnog ležećeg položaja postoje i mnogi drugi koji vam mogu ublažiti bol i ubrzati porođaj. Na vreme ih sve upoznajte i vežbajte ih kod kuće kako biste u porodilištu tačno znali kako se želite poroditi.

Pored znanja o položajima kod porođaja, dobro je poznavati i različite položaje koji ublažavaju bol pre porođaja, a mogu ga čak i ubrzati. Ležanje na boku, hodanje oko kreveta i sedenje su položaji koji vam mogu poboljšati stanje pre porođaja. Sakupite informacije o prednostima svakog od njih i isprobajte ih kod kuće. To će vam omogućiti da osoblju u porodilištu kažete šta vam odgovara i kako vam najbolje može pomoći.

3. Vizualizacija

Vizualizacija je tehnika koja kombinuje meditaciju sa mentalnim slikama koje svakodnevno koristimo za postizanje ciljeva. Buduće mame ga mogu koristiti i kao metodu za pripremu za porođaj. Tokom vizualizacije koncentrišite se na tok porođaja, koji bi trebao biti kratkotrajan i lagan, kao i na svoje doživljavanje porođaja. Ovom tehnikom možete uvežbavati i misli ili izjave koje će vam pomoći da savladate bol ili ga bar olakšati.

Da bi vizualizacija funkcionisala tokom porođaja, bitno je da je vežbate već pre odlaska u porodilište. Pronađite mirno mesto na kojem ćete se osećati sigurno i opušteno. Pokušajte da vizualizujete sebe u porodilištu, porođaj, svoje telo tokom porođaja i vreme posle njega. Ako pri tome budete istrajni, kasnije će vam biti lakše. To će vas takođe učiniti sigurnijima i spremnijima za sve šta vas čeka.

4. Pronađite partnera za pomoć pri porođaju

Što se tiče psihičke pripreme za porođaj, dobro je znati na koga se možete osloniti. Emocionalna podrška odabrane osobe ne samo da olakšava porođaj već i trudnoću, pa je važno odabrati pravu osobu. To može biti vaš životni partner, roditelj, dobra prijateljica ili čak babica . Osećaj da pored sebe imate osobu kojoj možete da verujete, koja vam pomaže i nudi emocionalnu podršku, može smanjiti strah i tegobu. Istraživanja su pokazala da dobra emocionalna podrška voljene osobe ima direktan pozitivan efekat na psihosocijalno iskustvo trudnoće i kasnije na majčinstvo.

5. Hipnoza

Poslednjih godina je hipnoza ponovo postala popularna kao psihička priprema, uglavnom zbog bolje psihiče spremnosti mame i njene aktivnije uloge pri porođaju. Hipnoza je tehnika opuštanja u kojoj trudnice dostižu stanje povećane pažnje i fokusiranosti, a istovremeno zanemaruju negativne misli i brige.

Hipnoza kao metoda je u nekoliko ispitivanja dokazana kao siguran i prirodan oblik rađanja koji ne oduzima više vremena od ostalih kurseva koji se organizuju pre porođaja. Preporučuje se da imate 3–5 terapija u kojima ćete naučiti kako se opustiti, smanjiti percepciju bola i otarasiti se straha od porođaja. Naučeno znanje možete primeniti i kasnije, u različitim životnim situacijama.

Prednosti hipnoze:

 • manje komplikacija pri porođaju
 • manja potreba za epiduralnom analgezijom
 • veće učestvovanje mame u porođaju
 • veće zadovoljstvo tokom i nakon porođaja
 • pozitivno porođajno iskustvo
 • manja iscrpljenost
 • kraći i manje bolan porođaj
 • kraći boravak u porodilištu

6. Tehnike disanja

Tehnike disanja se dugo koriste kao način opuštanja i održavanje koncentracije pa postaju sve popularnije i među trudnicama. Može se dogoditi da o njima nešto saznate već u školi za roditelje. Iako se može činiti čudnim, pogrešno disanje vam može otežati porođaj i njegov tok. Zato pre odlaska u porodilište pogledajte različite tehnike, isprobajte ih kod kuće i otkrijte koja vam se najviše dopada. Ne postoji samo jedna tehnika koja bi odgovarala svima i zbog toga ne brinite. Pronađite onu koja vam najbolje odgovara.

Tehnike disanja

 • Duboko disanje: jedan duboki udah iz stomaka kroz nos vam omogućava veći protok kiseonika i opušta vas. Možete ga koristiti tokom kontrakcija.
 • Fokusna tačka: pokušajte pronaći jednu tačku na koju ćete se koncentrisati i polako dišite. Tačka može biti predmet ili osoba, ali možete zatvoriti oči i zamisliti siguran prostor koji vas smiruje.
 • Reč: Odaberite reč ili izraz koji ćete izgovarati sa svakim udahom i izdahom. Neka to bude motivacijska ili smirujuća reč koju ćete lako zapamtiti.
 • Brojanje: Dok dišete, možete sebi pomoći ako brojite. Prvo udahnite i brojite do 4, zatim brojite do 4 i izdahnite. To će vam pomoći da se opustite i usporite disanje.

Postoji mnogo načina psihičke pripreme. Odvojite vreme i budite dobro informisani o svemu šta se događa tokom porođaja kako biste mogli odabrati metodu koja vam najbolje odgovara. Psihička spremnost će vam u svakom slučaju olakšati porođaj, ali se možete odlučiti i za porođaj bez nje. Znate kako je: svaka mama najbolje zna šta je dobro za nju.

Izvori:

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava ishrana utiče na zdravlje i dobro opšte stanje organizma u svim periodima života, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prenos hranljivih materija iz tela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri snabdevanju svim potrebnim hranljivim materijama. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju ishranu prilagodi povećanoj potrebi za hranljivim materijama.

Pročitaj članak