Novalac prenatalne kapsule > Trudnoća > Abeceda neophodnih vitamina u trudnoći

Abeceda neophodnih vitamina u trudnoći

Trudnoća kao najveći dar svakoj ženi donosi neopisivo puno radosti. Uz svu radost nameće se i mnogo pitanja o tome šta je sve potrebno da unesemo u organizam, kako bismo odmah počeli da brinemo o zdravlju bebe i, naravno, mame. Predstavljamo vam abecedu neophodnih vitamina u trudnoći i gde se sve u ishrani oni mogu naći.

Pre svega čestitamo! Pred vama je najlepši period u životu. Već razmišljate o imenu bebe, kog li će biti pola, na koga će da liči, čime će se baviti u životu, šta da učinite da vaša beba bude zdrava. I dobićete mnogo saveta od mama, tetki, strina, ujni, drugarica, komšinica i uglavnom će svi oni biti različiti, a onda će se jedno pitanje pretvoriti u još tri… Nećete da vam toliko dilema i traganja za odgovorima odvlači pažnju od uživanja u trudnoći. Među prvim pitanjima će biti: Koje vitamine da počnem da pijem u trudnoći? Želimo da vam ovim tekstom pružimo odgovor na ovo pitanje i vreme koje uštedite na ovoj temi, posvetite tome da se slikate kako vam raste stomak ili da 10 minuta dnevno slušate muziku dok mazite svoj stomak ili šta god vam prija.

Koje vitamine da počnem da pijem u trudnoći?

Važno je da počnete sa unosom vitamina već u periodu kada planirate trudnoću, a idealno bi bilo da to bude tri meseca pre začeća, jer je poželjno da se beba već od prvog dana razvija u okruženju bogatom svim vitaminima koji su joj potrebni.

Videćete da naziv abeceda vitamina u trudnoći nije slučajan.

Vitamin A – poznat je po svom pozitivnom delovanju na razvoj vida, imunog i koštanog sistema, kao i na kožu. Nepogrešivi izvor vitamina A je jaje, koje pored ovog vitamina, sadrži i gvožđe i esencijalne proteine. Neki od najpoznatijih izvora vitamina A su i: šargarepa, integralne žitarice, artičoka, blitva, kupus, zelena salata, sočivo, luk, rotkvica, grašak… Umerenost je uvek važna, naročito sa vitaminom A jer unos njegovog sintetičkog oblika kroz suplemente može imati štetne posledice. Sa druge strane, unos vitamina A u obliku beta-karotena koji se nalazi u hrani obično nema takvih posledica. Zato dodavanje vitamina A sa dodacima ishrani tokom trudnoće prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u Evropi uobičajeno nije potrebno, već se okrenite njegovim prirodnim izvorima.

Vitamini B su velika vitaminska porodica koju čine članovi: vitamin B12, B6, folna kiselina (vitamin B9), kao i B1, B2, B3, B5 i B7.

 

  • Vitamin B6 je jedan od neophodnih vitamina za pravilno funkcionisanje metabolizma proteina, šećera i masti, kao i za stvaranje krvnih ćelija. Nalazi se u piletini, ćuretini, tuni, semenu suncokreta, integralnim proizvodima, mleku, siru, pasulju, spanaću, šargarepi.
  • Folna kiselina spada u grupu vitamina B i veoma je značajna za formiranje i zatvaranje neuralne cevi, a to je ključni proces u kompletnom razvoju mozga i kičmene moždine deteta. S obzirom na to da ima uticaja na razvoj nervnog sistema, koji se odvija u ranoj fazi trudnoće, veoma je važno na vreme početi sa unosom folne kiseline. Uključena je u stvaranje DNK, što znači da bez njenog adekvatnog nivoa ćelije ne mogu da se dele, a rast je ograničen. Tokom trudnoće prisutan je povećan rast ćelija i zato je povećana potreba za folnom kiselinom. Odličan izvor folne kiseline je zeleno lisnato povrće, semenke, koštunjavo voće, citrusno voće, džigerica i žitarice.
  • Vitamin B12 je neophodan za sintezu DNK, za održavanje normalne krvne slike i dobrih neuroloških funkcija mozga. Nedostatak vitamina B12 kod trudnica uzrokuje anemiju, osećaj umora, kratak dah, senzorne poremećaje u ekstremitetima, zaboravnost, promene raspoloženja. Zbog toga što je najzastupljeniji u hrani životinjskog porekla, posebnu pažnju ovom vitaminu moraju posvetiti vegani. Izvori vitamina B12 su crveno meso, mlečni proizvodi, riba, piletina i jaja.

 

Vitamin C je antioksidant koji povećava otpornost organizma. Neophodan je u stvaranju kolagena, kostiju, hrskavice, mišića i krvnih sudova. Vitamin C nalazi se u svim telesnim tkivima, a pošto se ne zadržava dugo u njima, neophodan je njegov svakodnevni unos. Odgovarajući unos vitamina C omogućava i dobru apsorpciju gvožđa. Koncentracija vitamina C u krvi žene tokom trudnoće može drastično da opada. Vitamin C se ishranom uglavnom dobija iz svežeg voća, posebno agruma (limun, pomorandže, grejpfrut), kao i paradajza, kivija… Zimska zamena svežem voću kao odličnom izvoru C vitamina je kiseli kupus.

Vitamin D pomaže organizmu da apsorbuje i adekvatno iskoristi kalcijum i fosfor, što utiče i na adekvatan razvoj kostiju. U novije vreme se sve više ističe njegova važnost u pravilnoj deobi ćelija i radu imunog sistema. Nedostatak vitamina D kod trudnica je važan faktor rizika za razvoj osteoporoze kasnije u životu, dok kod fetusa može izazvati rahitis u detinjstvu. Smatra se da je nedostatak vitamina D prisutan kod velikog dela populacije, uključujući i trudnice, pa je za njegovu dovoljnu količinu potrebno redovno izlaganje suncu, uključivanje namirnica u ishranu koje su bogate njime, kao i vitamina za trudnice sa preporučenom količinom vitamina D. Hrana bogata vitaminom D je žumance, losos, sardina, obogaćeno mleko, sveže ceđen sok od pomorandže.

Nije potrebno da jedete za dvoje

Tajna uspeha je u unosu hrane većeg kvaliteta, a ne većoj količini, tako da ipak nije potrebno da jedete za dvoje. Hranite se zdravo i osigurajte dovoljan unos vitamina odgovarajućom suplementacijom namenjenoj trudnicama. Vitamina za trudnice danas na tržištu ima mnogo, a pored abecede vitamina treba da sadrže i odgovarajuću količinu minerala i masnih kiselina. Sve potrebno u odgovarajućoj količini sadrže Novalac prenatalne kapsule.

 

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava ishrana utiče na zdravlje i dobro opšte stanje organizma u svim periodima života, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prenos hranljivih materija iz tela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri snabdevanju svim potrebnim hranljivim materijama. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju ishranu prilagodi povećanoj potrebi za hranljivim materijama.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule su dodatak ishrani. Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.