Novalac prenatalne kapsule > Trudnoća > 19 zanimljivosti o trudnoći

19 zanimljivosti o trudnoći

Trudnoća je neverovatan period kada mama i beba zajedno prolaze kroz brojne promene. Mnoge od tih promena su očekivane, ali je mnogo više onih koje mogu da iznenade. Verujemo da ne možete sve znati sami pa smo pripremili za vas nekoliko zanimljivosti o tome šta se tokom trudnoće događa sa vašim telom i vašom bebom.

  1. Veće srce
   Tokom trudnoće vaše srce će se povećavati u prenesenom i doslovnom smislu. Količina krvi se povećava i do 50%, srce počinje brže i snažnije da kuca i povećava se kako bi moglo izneti novi život koji raste u vama.
  2. Tihi plač
   Bebe mnogo plaču kada dođu na svet. Da li ste znali da i pre toga mogu plakati u vašoj materici? Studije su pokazale da to može započeti već u 28. nedelji trudnoće, a tihi plač je oblik komunikacije između bebe i majke.
  3. Nove cipele
   Da li ste primetili da su vam cipele tesne i male? To je sasvim normalno. U trudnoći se stopala mogu povećati za čitav jedan broj iz nekoliko razloga. Veća telesna težina, otečene noge i slabljenje ligamenata mogu da znače da ćete morati kupiti par novih, većih cipela.
  4. Laktacija pre rođenja
   Buduće majke mogu da proizvode mleko mesecima pre očekivanog porođaja jer se telo već priprema za novog člana porodice.
  5. Promena glasa
   Hormonske promene u trudnoći takođe mogu da utiču na vaš glas. Mogu da uzrokuju oticanje glasnih žica, što će izmeniti ton vašeg glasa. Bez brige, vaš glas će se vratiti posle porođaja ili dojenja.
  6. Prepoznavanje mame
   Vaša beba je pametnija nego što mislite. U trećem trimestru trudnoće ona iz materice već može da prepozna vaš glas. Zato slobodno pričajte bebi ili joj pevajte pesmice.
  7. Veća materica
   Nije nikakva tajna da će tokom trudnoće materica rasti zajedno sa detetom. Međutim, njen rast je zaista zapanjujuć. Pre začeća je velika poput pomorandže, a do trećeg trimestra trudnoće materica je velika kao lubenica. Prema nekim podacima povećava se čak 500 puta za manje od šest meseci.
  8. Dijabetes u trudnoći
   Gestacijski (trudnički) dijabetes ili šećerna bolest javlja se kada je nivo šećera u krvi trudnice previsok, a pankreas ne može da proizvede dovoljno insulina. Dijabetes obično nestaje posle rođenja deteta.
  9. Opuštanje ligamenata
   Tokom trudnoće iz placente i jajnika se oslobađa hormon relaksin, koji opušta ligamente u ženskom organizmu kao i zid materice. Prilikom priprema za porođaj opušta ligamente u karlici i omekšava i širi grlić materice. Međutim, zbog takvih promena ligamenata postoji mogućnost povreda, bolova ili nestabilnosti.
  10. Bolja percepcija mirisa
   Tokom prvog trimestra trudnice imaju neverovatno izoštreno čulo mirisa. To može biti nagoveštaj da ste trudni pre nego što vam to pokaže test trudnoće. Naučnici veruju da je bolje čulo mirisa posledica evolucije koja je sprečila konzumaciju opasne ili pokvarene hrane u trudnoći.
  11. Lošije pamćenje
   Verovatno ste već čuli za „trudničku memoriju“. Prema istraživanjima ovaj pojam se zasniva na činjenici da i do 80% trudnica ima slabije pamćenje. Uzrok lošije memorije još nije otkriven, ali verujemo da na to utiču stres, nedostatak sna i iscrpljenost.
  12. Isprobavanje hrane
   Dete u stomaku već može biti pravi gurman. Snažan ukus hrane koju često jedete može putovati kroz plodovu vodu, gde ga beba okusi i ostaće joj u sećanju nakon rođenja.
  13. Predivna kosa
   Za vreme trudnoće vaša kosa može postati bujna i zdrava i, što je najvažnije, brže će rasti. Moguće da će maljavost biti izraženija i na drugim delovima tela, poput stomaka, lica i leđa.
  14. Vaš stomak postaje mini toalet
   Sa četiri meseca vaše dete možda već piški u vašem stomaku. U jednom danu može ispiškiti čak litar urina, ali ga posle popije i ciklus ponovo započinje.
  15. Sopstveni otisak
   Do 20. nedelje trudnoće beba će razviti sopstvene jedinstvene otiske prstiju.
  16. Razvoj jajnih ćelija
   Dok bude u vašoj materici, vaša devojčica će već razviti sve jajne ćelije koje će ikada imati. Međutim, ako imate dečaka, sperma će se razviti tek u pubertetu.
  17. Mlečni zubi
   Statistika pokazuje da se 1 od 2000 beba rodi sa zubima. Uglavnom se uklanjaju odmah posle rođenja.
  18. Štucanje
   Osećate lagano tapkanje po stomaku ili čudne pritiske? Vaša beba verovatno samo štuca.
  19. Hrkanje
   Ova zanimljivost će se verovatno najmanje dopasti vašem partneru jer ćete tokom trudnoće možda više hrkati. Razlog je oticanje membrane u nosu uzrokovano trudnoćom.

   

  19 zanimivih dejstev o nosečnosti

  Sakupili smo samo nekoliko zanimljivih činjenica za koje verujemo da će vam dobro doći. Još je mnogo nepoznatog o trudnoći i razvoju deteta, pa svakako razgovarajte o svojim očekivanjima sa svojim ginekologom.

  Iako je trudnoća predivan period pun iznenađenja, potrebe majke i deteta su dobro poznate. I za vreme trudnoće i nakon nje esencijalno je obezbediti pravu dozu vitamina, minerala i hranljivih sastojaka potrebnih za zdrav razvoj i mame i bebe. Sve što vam je potrebno u pravoj količini sadrže Novalac prenatalne kapsule.

  Planiranje trudnoće

  Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

  Pročitaj članak

  Trudnoća

  Zdrava ishrana utiče na zdravlje i dobro opšte stanje organizma u svim periodima života, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prenos hranljivih materija iz tela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri snabdevanju svim potrebnim hranljivim materijama. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju ishranu prilagodi povećanoj potrebi za hranljivim materijama.

  Pročitaj članak