Novalac prenatalne kapsule > Dojenje > Ishrana posle porođaja – ishrana dojilja

Ishrana posle porođaja – ishrana dojilja

Ishrana majke nakon porođaja i nije tako komplikovana iako se, u dobroj nameri okoline, briga o tome šta jesti zna pretvoriti u pravu muku. Kao i za vreme trudnoće i u periodu dojenja ishrana majke treba i dalje da bude bogata visokokvalitetnim namirnicama jer će se upravo na ovaj način obezbediti optimalno stvaranje mleka visoke hranljivosti i kvaliteta.

Dojilje imaju nešto veće energetske potrebe od žena koje ne doje. Energetske potrebe u tom periodu u proseku su veće za oko 500 kcal/dan, no to zavisi od konstitucije majke i potreba novorođenčeta. Ipak, najbolji pokazatelj da majka zadovoljava svoje energetske i nutritivne potrebe i potrebe odojčeta jeste održavanje telesne težine, pri čemu se gubitak od najviše pola kilograma mesečno smatra prihvatljivim. Ako dojilja svojom ishranom ne unosi dovoljno nutrijenata za sebe i svoje dete, njen organizam će hranljive materije koje su potrebne odojčetu "izvući" iz majčinih zaliha, ali nepravilan unos nekih vitamina i minerala može uticati na njihov udeo u majčinom mleku.

U prvih nekoliko nedelja posle porođaja majke mogu često biti izrazito iscrpljene, što može izazvati osećaj teskobe i potištenosti. Pri tome zdrava ishrana može pomoći. Osnova svake ishrane je raznovrsnost, umerenost i uravnoteženost, a postoje i namirnice koje mogu pomoći bržem oporavku. Kao što je novorođenčetu važan red, tako je i njegovoj majci važno da ima odgovarajući broj obroka i dovoljan unos tečnosti, što deluje i na količinu i kvalitet mleka.

Okrepljujuća supa

Supa, skuvana od crvenog mesa i raznovrsnog povrća omogućiće okrepljenje i dodatan unos tečnosti. Kuvano crveno meso odličan je izvor gvožđa, a ako se kombinuje sa povrćem i integralnim žitaricama (npr. integralnim pirinčem), znači konkretan obrok za ženu koja se nedavno porodila.

Izvor belančevina

Belančevine su izrazito važan deo ishrane dojilja, naročito zato jer se veliki deo belančevina koristi upravo u proizvodnji mleka. Za vraćanje elana i brži oporavak izuzetno je važna aminokiselina triptofan, a najbolji izvori te aminokiseline su upravo meso i jaja, ali i voće, kao što su banane i smokve, razne semenke i spanać.

Vitamini i minerali

Vitamine i minerale prirodno sadrže voće i povrće. U periodu neposredno posle porođaja preporučuje se uzimanje vitamina i minerala i dodatnom suplementacijom. To su najčešće ujedno i proizvodi koji se preporučuju i tokom trudnoće.

Nešto slatko

Slatko nakon porođaja – samo najkvalitetnije. Kvalitetni slatkiši, poput tamne čokolade ili sladoleda, garantuju užitak, a pored izvora antioksidansa (čokolada) ili kalcijuma (sladoled) slatkiši su odličan izvor serotonina – hormona sreće.

Kafa

Kofein, tein i teobromin su jedinjenja stimulativnog delovanja na centralni nervni sistem, a nalaze se u kafi, čaju i čokoladi. Ta jedinjenja kod beba ne bi trebala da izazovu probleme, međutim, dojiljama se ipak ne preporučuju veće količine pošto mogu preći u majčino mleko, a to kod odojčeta može da izazove nervozu i nesanicu.

Koje namirnice treba izbegavati?

Sastav i aroma majčinog mleka odražavaju ishranu dojilje, zbog toga je važno pratiti dete i moguće reakcije tokom i posle dojenja. Iz tog razloga često se tradicionalno preporučuje izbegavati određene namirnice ili grupe namirnica, kao što su na primer kupus, pasulj, citrusi i dr. Iako se ponekad može primetiti da neka odojčad imaju nešto osetljiviji gastrointestinalni sistem i još uvek nedovoljno razvijen imuni sistem, zbog čega su moguće smetnje sa varenjem (crvenilo guze, nadutost i gasovi) i pojava alergija (osip, urtikarija). Eliminacione dijete kod dojilja u tim slučajevima još uvek nisu naučno potvrđene, zbog čega samoinicijativna potpuna eliminacija određenih grupa namirnica tokom dojenja nije preporučljiva. Ako majka primeti očiglednu povezanost simptoma, važno je da pre preduzimanja bilo kakvih mera svoja zapažanja podeli sa pedijatrom.

Za brži oporavak majke i dobro napredovanje odojčeta najvažnije je uspostaviti pravilan ritam hranjenja i spavanja. Na taj način i majka i dete dobiće ono šta im treba, a zadovoljstvu neće biti kraja.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava ishrana utiče na zdravlje i dobro opšte stanje organizma u svim periodima života, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prenos hranljivih materija iz tela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri snabdevanju svim potrebnim hranljivim materijama. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju ishranu prilagodi povećanoj potrebi za hranljivim materijama.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule su dodatak ishrani. Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.