Novalac prenatalne kapsule > Trudnoća > Test je pozitivan – Kada i kako reći dobre vesti?

Test je pozitivan – Kada i kako reći dobre vesti?

Pozitivan test trudnoće je samo početak vašeg novog sjajnog perioda. Do sada ste verovatno plesali po stanu, pomalo se prestravili same pomisli na trudnoću ili možda pustili suzu radosnicu. Ali najviše od svega, jedva čekate da svima javite lepu vest i podelite svoje oduševljenje sa najmilijima. Vest o novom članu porodice možete otkriti na nekoliko načina, ali pre objave pročitajte informacije ispod, kako biste lakše odlučili kada i kako ih podeliti.

Kada objaviti trudnoću?

Kada objaviti trudnoću?Ne postoji pravo vreme za objavu trudnoće. Neke trudnice su nestrpljive i žele što pre podeliti lepe vesti. Mnoge odluče da sačekaju najmanje 12 nedelja dok prođu prvi pregledi i kada su sigurne da je sa bebom sve u redu. Možete odlučiti i da ne podelite vest o trudnoći sve dok stomak ne postane uočljiv. Šta god odlučili, izbor je vaš i pravi za vas. Međutim, svakako je dobro podeliti vesti sa svojim najdražima, jer ćete tako imati podršku u trenucima kada vam je najpotrebnija.

Otkrivanje trudnoće u prvim nedeljama

Deljenje vesti s najdražima u prvim nedeljama trudnoće može biti vrlo stresno za vas, ali istovremeno imate emocionalnu podršku i pomoć koja će vam dobro doći na početku. Mučnina, vrtoglavica i drugi početni simptomi trudnoće postaju lakši uz pomoć voljenih osoba, a pre svega, nećete se sami suočavati sa njima. Preporučujemo da lepe vesti brzo podelite i sa poslodavcem ako vaš posao uključuje fizički napor ili rad s opasnim hemikalijama. Manji napor će vam sigurno olakšati trudnoću. Svakako je poželjno da se što pre obratite svom ginekologu.

Otkrivanje nakon 12. nedelje trudnoće

Većina trudnica odluči da sačeka barem do 12. nedelje trudnoće ili do vidljivog otkucaja srca na ultrazvuku. Šanse za pobačaj u to vreme su manje, a istovremeno fetus već prolazi kroz većinu promena koje bi mogle uticati na njegov razvoj. Između 11. i 13. nedelje se meri i nuhalni nabor, što daje dodatnu potvrdu razvoja fetusa i pokazuje moguće probleme. Čekanjem možete izbeći neprijatnosti i teške razgovore, a istovremeno vi i vaš partner imate i svoju privatnost i vreme da se pravilno pripremite za trudnoću.

Ne možete se odlučiti?

Objava trudnoće je veliki korak i u redu je odvojiti dovoljno vremena za donošenje odluke. Ako još uvek niste sasvim sigurni šta je dobro za vas, pokušajte da odgovorite na ova pitanja. Možda vam odgovori pomognu u odluci:

 • Da li imam rizičnu trudnoću ili zdravstvene probleme koji povećavaju mogućnost pobačaja?
 • Kako ću se osećati nakon otkrivanja trudnoće: bolje ili gore?
 • Želim li imati podršku voljenih u slučaju da nešto krene po zlu?
 • Koliko privatnost znači meni i mom partneru?

Objavi trudnoću na svoj način

Objavi trudnoću na svoj načinOdlučili ste da podelite vest sa drugima, ali sada morate odlučiti s kim i na koji način ćete to reći. Verovatno ćete prvo poželeti da lepu vest podelite sa svojim partnerom ukoliko već niste zajedno uradili test na trudnoću. Često parovi tada odluče da prvo saopšte članovima svoje porodice, zatim bliskim prijateljima i ostaloj familiji, a tek nakon toga trudnoću objave kolegama. Najvažnije je, međutim, da su to ljudi koje volite i koji će biti srećni zbog vas i podržati vas.

Partner

Otkrivanje vesti o trudnoći će biti poseban trenutak koji ćete pamtiti celog života. Možete ga podeliti potpuno spontano uživo ili putem telefona, ali možete se i pripremiti za otkrivanje i organizovati posebno iznenađenje. Ispod je nekoliko kreativnih načina kako saopštiti budućem tati:

 • Dajte mu tanjir, šoljicu, mali bodi ili neku drugu korisnu stvar s natpisom: POSTAĆEŠ TATA. Iznenađenje je zagarantovano, a istovremeno će zauvek imati poklon koji će ga podsećati na taj dan.
 • Za doručak za stolom pripremite dodatni tanjir, pribor i čašu. Zatim na tanjir stavite papir s natpisom: PRIDRUŽUJEM VAM SE [DATUM ROĐENJA]. Iako je već i prazno mesto dovoljno informativno, poruka će dodatno doprineti oduševljenju sa tatine strane. Slika glasi: PRIDRUŽIĆU VAM SE U JUNU 2021.
 • PartnerIznenadite ga posebnom pošiljkom. Pošaljite mu paket koji sadrži nagoveštaj da očekujete prinovu. To mogu biti pelene, bodi ili cucla. Prvih nekoliko trenutaka sigurno će biti zbunjen ili čak tvrditi da je primio pogrešnu pošiljku, ali uskoro će shvatiti značenje paketa.

Roditelji

Buduće bake i deke sigurno su vas nekoliko puta pitali kada će dobiti unuke. Sada im napokon možete saopštiti lepu vest. Odabrali smo dva načina na koje možete iznenaditi roditelje i obavestiti ih da stiže njihova najveća radost.

 • Slikajte se s partnerom ili sami s natpisom koji objavljuje trudnoću, ali možete i slikati samo natpis. Zatim izrežite sliku na komade različitih veličina ili je ištampajte u obliku slagalice. To će sigurno biti najbolja slagalica koju će ikad napraviti.
 • Roditeljima poklonite čestitku sa nalepnicom za grebanje na kojoj piše mama i tata. Kad ogrebu nalepnicu, otkriva se poruka: ČESTITAMO. POSTAĆETE BAKA I DEKA. Čestitka će biti simpatično iznenađenje da je mogu i uokviriti i za uspomenu.

Prijatelji i poznanici

Nema ništa lepše nego vest o trudnoći saopštiti svojim najboljim prijateljima. Nema više skrivanja stomaka, traženja izgovora da biste izbegli alkohol i nošenja prevelike odeće. Njihovo iskreno oduševljenje i sreća čine ovaj trenutak savršenim. Nekim prijateljima ćete vest o trudnoći reći lično, dok će većina prijatelja i poznanika verovatno vest o vašem novom članu porodice saznati preko telefona ili slikom na društvenim mrežama. Pronašli smo nekoliko slatkih predloga za slike koji će sve raznežiti.

 • Sami ili s partnerom jednostavno objavite sliku s pozitivnim testom trudnoće. Na taj ćete način nedvosmisleno saopštiti lepu vest.
 • Nakon ultrazvuka možete poslati ili objaviti sliku svoje bebe.
 • Sve popularnija je tabla sa slovima i dečjim bodijem koji na simpatičan način objavljuju trudnoću.

Pre nego što objavite trudnoću, morate doneti nekoliko odluka. Ali ne brinite, radost sa druge strane je neminovna koji god način odabrali. Budite kreativni, zabavite se i sigurno će i drugi videti vaše oduševljenje.

Čak i pre objave trudnoće potrebno je osigurati zdrav razvoj deteta i miran tok trudnoće. Zato nemojte zaboraviti pravilno unositi vitamine, minerale i hranjive sastojke koji su potrebni i vama i vašoj bebi. Sve što vam treba u pravoj količini sadrže Novalac prenatalne kapsule.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava ishrana utiče na zdravlje i dobro opšte stanje organizma u svim periodima života, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prenos hranljivih materija iz tela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri snabdevanju svim potrebnim hranljivim materijama. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju ishranu prilagodi povećanoj potrebi za hranljivim materijama.

Pročitaj članak