Novalac prenatalne kapsule > Planiranje trudnoće > Vitamini i minerali pre i tokom trudnoće

Vitamini i minerali pre i tokom trudnoće

Uravnotežena i raznolika ishrana zdravoj ženi treba da obezbedi sve potrebne makro i mikronutrijente. Na žalost, savremeni način života veoma često onemogućava pravilnu ishranu. Upravo zato danas na globalnom nivou govorimo o nedostatku pojedinih hranljivih materija, i to u najvećoj meri gvožđa, vitamina D, omega-3 masnih kiselina i cinka. Žene koje planiraju trudnoću i trudnice uvek se ubrajaju u rizične grupe za razvoj nedostatka mikronutrijenata, zbog čega se vrlo često predlaže suplementacija, odnosno uzimanje dodataka ishrani.

Suplementacija – da ili ne?

Tokom pripreme za trudnoću pored pravilne i uravnotežene ishrane koja uključuje sve grupe namirnica savetuje se dodatna suplementacija folatom, idealno u obliku metil folata, zatim omega-3 masnim kiselinama, a ako je reč o zimskim mesecima, dobrodošla je i suplementacija vitaminom D3.

Jedan od najvažnijih vitamina u periodu pre začeća je folat. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje poremećaj razvoja neuralne cevi kod fetusa, usled čega se dete rodi sa doživotnom anomalijom koja se naziva spina bifida (nepotpuno zatvaranje kičmene moždine). Iz tog razloga suplementacija folatom postala je uobičajena, što je znatno smanjilo pojavljivanje navedenih poremećaja. Međutim, nedostatak mnogih drugih nutrijenata takođe može da uzrokuje nepravilan tok trudnoće i razvoj fetusa. Nedostatak gvožđa pogađa skoro 40% žena i izaziva anemiju kod 75% trudnica, a nedostatak vitamina D je prisutan čak u 20% do 50% trudnica, što se povezuje sa pojavom preeklampsije (visoki krvni pritisak praćen proteinima u mokraći) i niske gustoće kostiju kod deteta. Upravo iz tog razloga već nekoliko decenija postoje prenatalni nutritivni dodaci ishrani koji obezbeđuju odgovarajući unos vitamina i minerala ključnih za održavanje urednog nutritivnog statusa, normalne trudnoće i pravilnog razvoja ploda.

Nedostatak ključnih nutrijenata u trudnoći

Trudnoća je jedno od najzahtevnijih perioda za ženin organizam tokom čitavog njenog života jer se tada povećavaju nutritivne potrebe za skoro svim mikronutrijentima, koje se nastavljaju i tokom dojenja. Štaviše, dnevne potrebe za pojedinim nutrijentima tokom laktacije su čak veće nego u trudnoći, na primer vitamina A i vitamina C, kao i cinka, joda i selena.

Odgovarajući unos omega-3 masnih kiselina je neophodan za zdravlje svakog čoveka. Naime, nedostatak, odnosno neravnoteža omega-3 i omega-6 masnih kiselina uzrokuje mnoge zdravstvene poremećaje. Omega-3 masne kiseline deluju protivupalno i imunomodulatorno, a kad je reč o trudnoći, dokozaheksaenska (DHA) masna kiselina ima dokazanu ulogu u razvoju mozga i vida deteta tokom trudnoće i prve dve godine života. Zato dodaci ishrani namenjeni trudnicama i dojiljama često sadrže DHA.   

Nedostatak omega-3 masnih kiselina, vitamina D, vitamina B12, folata i gvožđa povezani su sa komplikacijama u trudnoći i dokazano je da se njihovom prikladnom suplementacijom znatno smanjuje pojava preuranjenog porođaja i niske porođajne težine deteta.

Savetuje se da se prenatalni suplementi uzimaju pre, tokom i posle trudnoće. To je naročito važno kod žena koje se bave intenzivnim fizičkim radom (treneri fitnesa, vaspitačice, medicinske sestre...), koje imaju posebne režime ishrane (veganstvo, vegetarijanstvo, LCHF ili keto ishrana), kao i žene koje su pod velikim psihičkim stresom zbog posla ili načina života. Uzimanjem multivitamina i minerala namenjenih prenatalnom periodu smanjuje se mogućnost ulaska u trudnoću sa postojećim nedostacima i razvoj deficita tokom trudnoće i dojenja.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava ishrana utiče na zdravlje i dobro opšte stanje organizma u svim periodima života, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prenos hranljivih materija iz tela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri snabdevanju svim potrebnim hranljivim materijama. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju ishranu prilagodi povećanoj potrebi za hranljivim materijama.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule su dodatak ishrani. Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.