Novalac prenatalne kapsule > Trudnoća > Dečak ili devojčica? Otkrijte pomoću narodnih verovanja

Dečak ili devojčica? Otkrijte pomoću narodnih verovanja

Čestitamo! Verovatno vas je ovamo dovela lepa vest da ćete uskoro postati mama. Čeka vas jedan od najlepših perioda života i uskoro ćete se početi pitati: dečak ili devojčica?

Prednosti poznavanja spola Potpuno je u redu ako želite da pol vašeg deteta ostane tajna do rođenja. Šta god odlučili je pravilno, ali postoji nekoliko prednosti da pol deteta otkrijete već za vreme trudnoće.

Prednosti da znate pol

 • Traženje i izbor pravog imena za dete je lakše ako unapred znate pol deteta. Ujedno imate i više vremena.
 • Ako znate pol, to vam može olakšati kupovinu potrebnih stvari i opremanje dečje sobice, naravno, ako želite boje prilagoditi polu.
 • Radoznalost i zabave otkrivanja pola mogu biti odlične za povezivanje s porodicom i detetom.

Svakako, najsigurnija i najpriznatija metoda za otkrivanje pola deteta jeste ultrazvuk u drugom trimestru trudnoće. Ukoliko vaša beba nije skupila noge, pol deteta ćete saznati oko 20. nedelje trudnoće, možda čak i malo ranije.

Ali čekati 20 nedelja na vest može biti predugo za nestrpljivu mamu. Ako ste jedna od njih, za vas smo prikupili neke od zabavnih narodnih verovanja pomoću kojih se nekad otkrivao pol deteta. Iako se ove priče već dugo prenose s kolena na koleno, imajte na umu da nisu naučno dokazane. Za neke od njih ste verovatno već čuli, a možda ih i probali. Malo zabave u ovom periodu iščekivanja nije na odmet.

15 narodnih verovanja koje mogu pomoći u utvrđivanju pola bebe

 

 1. Jutarnja mučnina
  Sigurno ste čuli za jutarnje mučnine koje se javljaju u prvom trimestru, a nažalost ne javljaju se samo ujutru. Ako imate jaku mučninu od početka trudnoće, koja se nastavlja i u drugom trimestru, možete očekivati devojčicu.
 2. Položaj stomaka
  Staro pravilo kaže da žena koja visoko nosi stomak, očekuje devojčicu. Žena koja ima stomak niže, navodno očekuje dečaka.
 3. Oblik stomaka
  Niste sigurni da li vam je stomak visok ili nizak? Pogledajte njegov oblik. Ako izgleda poput lopte ispod majice, to može ukazivati na muško dete. Širi stomak upućuje na žensko dete.
 4. Izgled kože
  „Devojčice ukradu mami lepotu“, to je izraz koji se najviše vidi na tvojoj koži. Akne i masna koža znače da očekujete devojčicu. Čista koža i trudnički sjaj nagoveštavaju dečaka.
 5. Linea negra (takođe linea nigra)
  Linea negra je izraz za tamniju liniju koja se trudnicama pojavi na stomaku i ide od pubične kosti vertikalno prema gore. Ako se vaša linija završava kod pupka, nosite devojčicu. Ako se linija nastavlja do rebara i grudi, nosite dečaka.
 6. Vreme začeća
  Mnoga verovanja povezuju mesec i godišnje doba sa polom deteta. Ako zatrudnite u neparnim mesecima, znači da imate veću mogućnost za dečaka, a u parnim za devojčicu.
 7. Test sa prstenom
  Za ovaj savet vam je potreban prsten koji je okačen na konac. Držite konac iznad svog stomaka tako da prsten visi ispred njega, ali ga ne dodiruje. Ako prsten kruži, verovatno očekujete devojčicu, ako se pomera napred i nazad, očekujete dečaka.
 8. Očevi
  Da li se vaš partner malo udebljao otkako ste zatrudneli? Onda očekujete devojčicu.
 9. Želja za hranom
  Poznato je da buduće majke u trudnoći vole neobične kombinacije hrane. Ukoliko imate želju za slatkom hranom, očekujete devojčicu. Slana i začinjena hrana upućuju na dečaka.
 10. Promene raspoloženja
  Promene raspoloženja u trudnoći nisu iznenađujuće zbog hormonskih promena. Ali veća i duža kolebanja mogu ti reći da očekuješ devojčicu.
 11. Veličina grudi
  Iako se grudi povećaju kod svake trudnice, izrazito povećane mogle bi aludirati da ćete dobiti sina.
 12. Otkucaji srca
  Priče baka govore da i otkucaji srca bebe mogu odati pol. Otkucaji srca iznad 140 otkucaja u minuti upućuje da ćete dobiti nestrpljivu devojčicu, dok sporiji puls ispod 140 otkucaja u minuti sugeriše da će biti miran dečak.
 13. Eksperiment sa sodom bikarbonom
  Ovaj test, koji vam sa 80% tačnosti može pokazati pol vaše bebe, možete napraviti kod kuće sa sodom bikarbonom i svojim urinom. Oba sastojka spojite u posudici i posmatrajte. Ako rastvor počne peniti, nosite dečaka, ako se ništa ne dogodi, onda je devojčica.
 14. Boja bradavica
  Dojke u trudnoći prolaze kroz nekoliko promena. Osim povećanja i veće osetljivosti, i bradavice mogu postati tamnije boje. Ta promena sugeriše da ćete imati dečaka.   
 15. Položaj spavanja
  Svaka trudnica ima svoj omiljeni položaj za spavanje u kome se najbolje oseća. Obratite pažnju tokom sledećeg odmora – ako više volite biti na levom boku, nosite dečaka, a ako više volite biti na desnom, nosite devojčicu.

Zbrali smo le nekaj ljudskih vraž, ki ti lahko pomagajo pri določitvi spola otroka.Prikupili smo samo nekoliko narodih verovanja koja vam mogu pomoći u određivanju pola deteta. Možete isprobati jedan ili sve i zatim uporediti rezultate. Ali ne zaboravite da su to samo bapske priče koje vam ne garantuju tačan pol deteta. Kako biste bili dobro pripremljeni na svoju trudnoću, za potvrdu pola deteta se obratite ginekologu.

Bez obzira kojeg je pola dete, verujemo da su vaša prva briga mirna trudnoća i zdravo dete. Zato tokom trudnoće nemojte zaboraviti na adekvatan unos vitamina, minerala i hranjivih sastojaka koje su potrebne i vama i detetu. Sve što vam je potrebno u odgovarajućoj količini sadrže Novalac prenatalne kapsule.

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava ishrana utiče na zdravlje i dobro opšte stanje organizma u svim periodima života, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prenos hranljivih materija iz tela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri snabdevanju svim potrebnim hranljivim materijama. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju ishranu prilagodi povećanoj potrebi za hranljivim materijama.

Pročitaj članak