Novalac prenatalne kapsule > Planiranje trudnoće > Priprema za začeće i prvi znakovi trudnoće

Priprema za začeće i prvi znakovi trudnoće

Razmišljate o prvom detetu i želeli biste da što više saznate o tome kako se pripremiti i šta vas sve očekuje u devet meseci trudnoće. Dobro je da vas to zanima i da ste spremni za dolazak deteta. Za trudnoću ćete se najbolje pripremiti tako što ćete brinuti o sebi i biti opušteni, naspavani, voljeni i bez neprestanih teških misli.  

5 saveta kako se pripremiti za trudnoću 

Odluka o detetu trebala bi biti i odluka o zdravom načinu života (koju ćete uvažavati i nakon rođenja deteta). Prihvatite i poštujte obećanja prema sebi i svom detetu. Redovno se krećite na svežem vazduhu, obezbedite sebi raznovrsnu i zdravu ishranu . Za vas smo pripremili pet saveta kako biste se što bolje pripremili za trudnoću.    

1. Prekinite loše navike.

Prestanite da pušite, pijete alkoholna pića i smanjite unos kafe i čaja.

2. Budite fizički aktivni.

Svakog dana idite u dugu šetnju na svež vazduh, a nastavite i tokom trudnoće i sa bebom posle porođaja. Na taj način ćete smanjiti stres i očuvati zdravu telesnu težinu koja je vrlo važna za održavanje odgovarajućeg krvnog pritiska i koja će vam pomoći da izbegnete trudnički (gestacijski) dijabetes. 

3. Hranite se raznoliko i zdravo. 

Uključite što više svežeg povrća i voća u svoje obroke, kvalitetne proteine, integralne žitarice i zdrave masti. Tokom trudnoće telo majke mora da obezbedi krv i za krvotok deteta, zato je važno konzumirati dovoljno namirnica bogatih gvožđem koje doprinosi stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina. Nalazi se u jetri, mesu i mesnim proizvodima, mahunarkama, žitaricama, plodovima mora, tamnozelenom povrću i suvom voću.

4. Uzimajte folnu kiselinu.

Kada razmišljate o začeću, najvažnije je da što pre počnete sa uzimanjem folne kiseline, bar tri meseca pre trudnoće. Folna kiselina smanjuje rizik od rođenja deteta sa oštećenjem neuralne cevi koja povezuje kičmu i mozak. Folna kiselina nalazi se u povrću poput brokolija, spanaća, avokada i špargli, kao i u dodacima ishrani koji bi pored folne kiseline trebali da sadrže i ostale bitne hranljive materije potrebne za trudnoću. 

5. Pratite svoj menstrualni ciklus. 

Slušajte svoje telo i pratite menstrualni ciklus. Samo na taj način ćete znati otprilike kada su vaši plodni dani; obično se kreću oko 14. dana od prvoga dana menstruacije. Mogu vam pomoći i testovi za ovulaciju.  

Prvi znakovi trudnoće: od grčeva do jutarnje mučnine  

Nakon oplodnje jajne ćelije u periodu od prvog izostanka menstruacije može da se pojavi jedan od najranijih znakova trudnoće, lagano krvarenje, a kod nekih žena i grčevi koji podsećaju na menstrualne grčeve.

Promene na dojkama takođe su jedan od prvih znakova trudnoće. Mogu biti otečene, bolne, osetljive na dodir, a možete da dobijete utisak da su teže nego inače. Kod trudnica potamni areola, odnosno koža oko bradavica.

Umor je u trudnoći uobičajen i može započeti već nedelju dana nakon začeća. Često se javlja zbog visokog nivoa hormona progesterona, a na njega mogu uticati i niske vrednosti šećera u krvi, nizak krvni pritisak i ubrzana proizvodnja krvi u organizmu. Zato se trudnicama preporučuje mnogo odmora, kao i hrana bogata belančevinama i gvožđem.

Jutarnja mučnina je najpoznatija neprijatna pojava kod trudnica, ali nemojte dozvoliti da vas naziv zavede. Mučnina se ne javlja kod svih žena i ne mora se javljati (samo) ujutro.

Sigurno ste već čuli da neke trudnice imaju zanimljivu želju za određenom hranom. Neke imaju želju za slatkom hranom, druge za kiselom, a mogu i da zavole jela koja prije nisu volele i obrnuto. To je takođe povezano sa hormonalnim promenama.

Najočigledniji znak trudnoće svakako je izostanak menstruacije. Međutim, ni to ne mora biti znak trudnoće jer izostanak mogu uzrokovati i drugi razlozi, poput promene telesne težine, hormonalnih promena, umora, stresa ili prekida uzimanja kontracepcijskih pilula. Da biste potvrdili trudnoću, preporučujemo vam da napravite test za trudnoću i da zakažete pregled kod ginekologa koji vam može trudnoću sa sigurnošću potvrditi. 

Neka iščekivanje deteta bude lep period vašeg života

Uprkos navedenim neprijatnostima koje mogu pratiti trudnoću, savetujemo vam da u iščekivanju novog života uživate i slušate svoje telo. Odmarajte se, krećite se, jedite zdravo i ne zamarajte se stvarima na koje nemate uticaj. Posvetite se sebi, partneru i pripremi za novog člana porodice.    

Pre začeća, tokom trudnoće i dojenja uzimajte Novalac prenatalne kapsule koje samo u jednoj kapsuli imaju sve neophodne sastojke za zdrav razvoj bebe: aktivnu folnu kiselinu, gvožđe i DHA omega-3 masne kiseline koje omogućavaju pravilan razvoj mozga i vida kod deteta.  

Poručite Novalac prenatalne kapsule. 

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava ishrana utiče na zdravlje i dobro opšte stanje organizma u svim periodima života, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prenos hranljivih materija iz tela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri snabdevanju svim potrebnim hranljivim materijama. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju ishranu prilagodi povećanoj potrebi za hranljivim materijama.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule su dodatak ishrani. Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.