Novalac prenatalne kapsule > Trudnoća > Pripremite dom za novog člana porodice

Pripremite dom za novog člana porodice

Pripravi svoj dom na novega družinskega članaU poslednjem mesecu trudnoće ima još mnogo stvari na vašem spisku za koje još niste imali vremena. Pored svih simptoma trudnoće imate puno obaveza vezano za kupovinu stvari za dete, pregleda i susreta sa svima onima za koje nažalost nećete imati vremena sledećih nekoliko nedelja. Međutim, dobro je odvojiti malo vremena pre dolaska novog člana porodice i prilagoditi svoj dom njegovim potrebama.

Znamo da su čišćenje i priprema svog doma velika stvar, pa smo pripremili nekoliko saveta kako najbolje urediti svaku prostoriju za dolazećeg člana. Ali pre nego što započnete čišćenje, generalno obratite pažnju na:

 • Sve ono što dete može da prevrne, razbije ili gurne u usta.
 • Cveće koje imate kod kuće. Neke biljke mogu biti toksične ako se progutaju.
 • Sredstva za čišćenje koja upotrebljavate. Bacite sva neiskorišćena sredstva za čišćenje i ona kojima je istekao rok trajanja. Sredstva za čišćenje koja će vam i dalje trebati zaključajte u ormarić. Obavezno proverite da li su sredstva za čišćenje prikladna za bebe. Dobro je naime ako na pakovanju stoji bilo šta od sledećeg: biorazgradivo, bez fosfata, bez TVS-a, netoksično ili bio, eko. Ako imate vremena, možete sami da pripremite prirodna i zdrava sredstva za čišćenje.
 • Stolnjake i ukrase na stolovima je najbolje skloniti. Nešto se može brzo slomiti ili prosuti, a još je gore ako dete nešto povuče sa stola na sebe.
 • Sve električne uređaje i utičnice u kući. Isključite uređaje ili kupite zaštitu kojom ih možete blokirati i osigurajte utičnice dečijom zaštitom. Ako na podu imate koji kabl, savijte ga i zalepite za nameštaj.
 • Ormariće u kojima se nalaze opasni predmeti. Najbolje ih je zaključati ili osigurati dečijim zaštitama jer su deca izuzetno radoznala stvorenja.

Sada kada ste uklonili sve opasne predmete i učinili dom bezbednijim za svoje dete, vreme je da ga temeljno očistite. Budući da ćete u sledećim mesecima imati malo vremena za čišćenje, preporučujemo vam da se ovog puta zaista dobro prihvatite posla, ali samo u okviru svojih mogućnosti ili uz pomoć drugih osoba. Pripremili smo neke hitne poslove koje je dobro obaviti pre dolaska bebe:

 • Dubinski očistite tepihe, tekstilni nameštaj i zavese.
 • Očistite sve otvorene površine: radnu površinu u kuhinji, sudoperu, WC, kabinu za tuš ili kadu.
 • Ispraznite i operite frižider i zamrzivač.
 • Očistite zidove (savet za izbor boje: periva boja vam omogućava brisanje mrlja na zidovima vlažnom krpom).
 • Operite i spremite sav veš i posteljinu (savet: pripazite da deterdženti ne sadrže štetne supstance i da nemaju dodate mirise; dostupni su posebni deterdženti prikladni za stvari koje dolaze u kontakt sa bebom).
 • Vodite računa o zalihi kozmetičkih proizvoda: pobrinite se da kreme i preparati za umivanje budu prikladni za bebu. Da bi mikrobiota kože ostala u dobrom stanju, ključno je koristiti blage proizvode za čišćenje koji su prikladni za bebe i bez dodatih mirisa. Nežno čišćenje održava prirodnu pH-ravnotežu kože i podstiče optimalnu okolinu za zdravu mikrobiotu kože. Proverite sastojke napisane na proizvodu i izbegavajte: formaldehid, kvaternijum-15, dietanolamin, ftalate, sulfate i parabene, kao i mnoge druge supstance koje mogu štetiti vama i vašoj bebi.
 • I neposredno pre porođaja: usisajte čitav dom, očistite police, nameštaj, lampe, ormariće, operite podove...

Vaš dom je sada bezbedan i čist za dolazak novorođenčeta. Vreme je da započnete sa opremanjem prostorija jer će mališan boraviti u svakoj od njih.

Spavaća soba

Američko udruženje pedijatara preporučuje da dete prve godine spava u istoj sobi sa roditeljima. Spavaću sobu delićete sa novim članom porodice bar prvih nekoliko meseci, pa je važno da je pravilno pripremite.

 1. Pre odlaska u porodilište dobro je promeniti posteljinu na svom i dečijem krevetu. Nakon nekoliko dana u bolnici osećaj svežine i čistoće će izuzetno dobro doći. Predlažemo da posteljina bude izrađena od organskog pamuka jer "diše" i nema dodanih hemikalija. Stavite nekoliko dodatnih jastuka na krevet kako bi vam olakšali dojenje i duge (neprospavane) noći.
 2. Najbolje je da beba spava noću u krevecu kraj roditeljskog kreveta. Sjajno je ako možete da kupite krevetac koji je podesiv i moći će se koristiti od dolaska iz porodilišta do prve godine. Umesto kreveca prvih nekoliko meseci možete da koristite gnezdo za bebu koje ste stavili u svoj krevet.
 3. Ako ste odlučili da dojite, pripremite tihi kutak u spavaćoj sobi. Namestite udobnu stolicu i jastuk, lampu za noćno dojenje, ćebence i peškir, a možda i flašicu za hranjenje bebe ako stvari ne budu išle po planu.
 4. U spavaćoj sobi pripremite torbu za previjanje sa pelenama, podlogom i maramicama, što vam može uštedeti mnogo vremena u prvim mesecima. Ako imate dovoljno veliku spavaću sobu, sve šta vam treba za previjanje možete da donesete iz dečije sobe dok se beba ne useli u nju.

Dečija soba

Otroška sobaDečija soba možda se neće koristiti prvih nekoliko meseci, ali rana priprema može olakšati početni period. Ako nemate dovoljno velik stan, kutak za bebu možete smestiti u druge prostorije.

 1. Kutak za previjanje bebe je vrlo važan i mora biti spreman pre dolaska bebe. Možete ga opremiti podlogom za previjanje koju ćete staviti na sto, komodu ili ormar, ali naravno možete kupiti i sto za presvlačenje bebe. Obratite posebnu pažnju na visinu da se vi i vaš partner ne biste previše savijali tokom previjanja bebe. Bez obzira na to šta ćete odabrati, pobrinite se da imate dovoljno mesta za sve stvari koje će vam biti potrebne. To uključuje ćebence, maramice, pelene, dečiju odeću, igračku, proizvode za negu kože, kantu za smeće i posudu sa vodom da očistite guzu. Uz kutak za previjanje stavite i lampu koja će vam pomoći uveče i tokom noći.
 2. Dečiji krevetac prvo možete koristiti u spavaćoj sobi, a zatim premestiti u dečiju sobu. Krevetac možete pripremiti ranije i koristiti ga kao sigurno mesto za bebu tokom dana.
 3. Mesto za igru je izuzetno važno jer detetu omogućava da razvije osećaj za svoje telo, koordinaciju i stekne osećaj za prostor. Ekipa naučnika je dokazala da je igra veoma važna za detetov razvoj jer pruža emocionalne, fizičke, kognitivne i društvene koristi. Dete istovremeno uči o pozitivnim i negativnim posledicama svojih postupaka u bezbednoj okolini i razvija maštu. Na pod stavite veliki jastuk za vežbanje ili podlogu od pene na kojoj će se mališan nesmetano moći kretati i igrati. Na podlogu takođe možete da stavite luk sa kojeg vise razne igračke koje mu odvlače pažnju i zabavljaju ga. Pripremite i kutiju sa mekanim igračkama i kutiju sa knjižicama.
 4. Na početku dečiju odeću možete da spremite u fioku ispod podloge za previjanje. Za novog člana porodice možete da pripremite i ormar za garderobu. Pošto je dečija odeća mala i može se lako složiti, preporučujemo ormar sa dosta fioka. Odeću složite vodoravno da imate bolji pregled. Međutim, budući da mala deca brzo rastu, dobro je obezbediti malo više prostora prilikom prelaska sa jedne veličine na drugu.
 5. Ne zaboravite da uživate u opremanju i pripremi prostorija. Razmislite o bojama koje želite da koristite, možda čak i o temi dečije sobe, zidnim nalepnicama, lampama i zavesama koje će ulepšati sobu. Pustite mašti na volju.

Dnevna soba

Dnevna sobaNakon povratka iz porodilišta verovatno ćete provesti mnogo vremena u dnevnoj sobi. Posle nekoliko meseci to će biti mesto na kom će se vaše dete često igrati, a vi možete da gledate televiziju i zabavite se aktivnostima koje vam upotpunjuju vreme. Zbog toga je važno pravilno pripremiti prostoriju za vreme posle povratka iz porodilišta jer se u njoj može skrivati mnogo opasnosti.

 1. Pregledajte prostoriju i osigurajte sve oštre uglove na kojima se dete može povrediti. Pomoći će vam ako stanete na sve četiri i istražite prostoriju očima novorođenčeta. Nemojte zaboraviti spremiti i sakriti sve električne kablove i utičnice, kojih u dnevnoj sobi može biti poprilično.
 2. I tu možete da napravite kutak za previjanje bebe koji će vam uštedeti mnogo vremena i energije. Možete da pripremite torbu za presvlačenje bebe ili sve potrebne stvari stavite u fioku (možda ispod televizora) ili ispod kauča. Na taj način ćete uvek imati pri ruci sve šta vam treba, a preko dana će biti sigurno sakriveno od vašeg mališana.
 3. Negde u sobi pripremite dečiji kutak u koji ćete postaviti ljuljašku i prostirku za igru. Naravno, ne zaboravite igračke ili knjižice sa kojima ćete svi provoditi dane zajedno.

Kupatilo

KopalnicaVeć smo pomenuli da kutak za previjanje bebe možete da pripremite u spavaćoj sobi ili dečijoj sobi. Mnogi roditelji, međutim, odluče da ga smeste u kupatilu, npr. na veš mašinu (budući da brzo postaje premala, poželjno je na nju postaviti veću drvenu podlogu sa ogradom). U poređenju sa spavaćom sobom, u kojoj je niža temperatura bitna za kvalitetniji san, kupatilo je stalno toplo, a istovremeno je voda sve vreme pri ruci. Možete da se odlučite da postavite glavni kutak za previjanje u kupatilu ili možete samo pripremiti torbu za presvlačenje za hitne slučajeve.

Pored previjanja, u kupatilu ćete i kupati bebu. Kupanje bebe je divno iskustvo koje vas povezuje i opušta bebu, ali je istovremeno umara. Kad dete poraste, kupanje će takođe postati zabavno, pogotovo kad se navikne na vodu.

 1. U prvim mesecima, kada se dete još navikava na vodu, možemo mu pomoći dečijom kadicom za kupanje i podlogom ili podmetačem za kadu. Kada za bebe je prikladnija na početku jer većina kada ima policu za odlaganje, termometar i dršku, što roditeljima olakšava kupanje bebe. Ali budite oprezni jer će dete uskoro prerasti kadicu i postaće beskorisna. Zato vam preporučujemo da odaberete kadicu sa sedalnim delom koje se može ukloniti jer takvu kadu možete koristiti duže vreme.
 2. Odmah nakon rođenja bebi nije potrebno puno za ličnu negu. Okupajte bebu mlakom vodom, a možete dodati i penušavu kupku kako biste bebu zabavili mehurićima. Dodaci za ličnu negu uključuju i hidratantnu kremu za kožu, dečiji šampon, spužvicu za kupanje, peškire, termometar za vodu, grickalicu za nokte i vatu. Naravno, ne zaboravite da sve mora biti prikladno za novorođenče i njegovu osetljivu kožu. Prirodna i organska kozmetika su definitivno najbolji izbor.
 3. Ne zaboravite pripremiti kupatilo i za svoje potrebe. Unapred nabavite uloške za dane posle porođaja, suvi šampon, jastučiće za dojke i proizvode za sopstvenu negu. Iako se u postporođajnom periodu sve vrti oko novog člana porodice, ipak ne zaboravite odvojiti dovoljno vremena za sebe.

Kuhinja

Pre dolaska novorođenčeta posebnu pažnju posvetite kuhinji. Prostorija u kojoj verovatno provodite puno vremena iznenada će vam se činiti izuzetno opasnom. Iako u prvih nekoliko dana nećete imati puno vremena za kuvanje i pranje posuđa, neophodno je da prostor bude spreman za dolazak novog člana.

 1. Pomerite sve što bi moglo biti opasno za novorođenče. Vaš mališan će uskoro puzati i neće mu trebati mnogo vremena da otkrije sve opasne predmete koji su mu na dohvat ruke.
 2. Pre odlaska u porodilište temeljno operite i pospremite čitavu kuhinju. Ispraznite kuhinjski pult jer će vam trebati mesta za dečije predmete.
 3. U kuhinju stavite visoku stolicu ili ljuljašku u koju možete smestiti svoje dete dok radite u kuhinji. Vodite računa o tome da kutak za vaše dete bude bezbedan i zabavan jer će mnogo vremena provoditi u kuhinji.
 4. Dok sređujete kuhinju, ispraznite nekoliko fioka i ormara jer će vam biti potrebno mesto za dečije stvari. Predlažemo da na zalihi uvek imate nekoliko flašica za mleko i četku za pranje flašica, a na pultu pripremite prostor za sterilizator flašica. Prvih nekoliko dana posle dolaska iz porodilišta nećete imati vremena za pranje sudova, pa zato mnoge nove mame odluče da kupe papirne tanjire i čaše jer štede vreme.

Evo nekoliko saveta naših baka pre povratka iz porodilišta:

 • Skuvajte i zamrznite nekoliko obroka za sebe.
 • U frižideru i zamrzivaču ostavite mesto za mleko.
 • Čitav dom prođite na sve četiri – tako možete da vidite svet očima svog mališana.
 • Zaštitite opasna područja svog doma (zaštita za bebe).
 • Pogledajte naš spisak stvari koje morate imati pre rođenja deteta.
 • Ako vam ovo nije prvo dete, ne zaboravite da dovoljno vremena posvetite i starijoj deci i razveselite ih malim iznenađenjem.

Bezbedan, čist i dobro opremljen dom je sada spreman za novog člana porodice.

Izvori:

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava ishrana utiče na zdravlje i dobro opšte stanje organizma u svim periodima života, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prenos hranljivih materija iz tela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri snabdevanju svim potrebnim hranljivim materijama. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju ishranu prilagodi povećanoj potrebi za hranljivim materijama.

Pročitaj članak