Novalac prenatalne kapsule > Planiranje trudnoće > Saveti za planiranje trudnoće

Saveti za planiranje trudnoće

Planiranje trudnoće može biti stresan i neprijatan period za mnoge parove. Mogućnost začeća može biti uslovljena mnogim elementima na koje vas dvoje ne možete uticati. Međutim, postoji nekoliko načina kako poboljšati mogućnosti začeća i istovremeno se opustiti.

U ovom članku smo sakupili savete o najboljem vremenu i načinu začeća, a o detaljima i dodatnim pitanjima možete razgovarati sa svojim lekarom ili ginekologom. Takođe se preporučuje da pre planiranja trudnoće oboje idete na lekarski pregled, gde možete saznati eventualne zdravstvene probleme ili dobiti potvrdu da je tvoje telo spremno za novi život.

Plodnost i ovulacija

Najbolje vreme da zatrudniš je tokom najplodnijeg dela tvog menstrualnog ciklusa. Naziva se i „prozor plodnosti“. Najplodnije vreme za ženu je pet dana pre ovulacije i na dan ovulacije.

Ovulacija je naziv procesa koji se događa jednom u svakom menstrualnom ciklusu. Zbog hormonalnih promena jajna ćelija se oslobađa iz jajnika i tada je spermatozoid može oploditi. Za začeće je, dakle potrebno da imate polne odnose tokom plodnih dana.

Kako bi mogla da prepoznaš svoj „prozor plodnosti“, izuzetno je važno da poznaješ svoj menstrualni ciklus. Preporučujemo da vodiš kalendar menstruacije ili podatke uneseš u aplikaciju jer ćeš tako najbolje znati kada si u plodnim danima. Prvi dan menstrualnog ciklusa počinje prvog dana menstruacije i završava dan pre sledeće. Oko 14 dana pre sledeće menstruacije nastupa ovulacija. Ako je tvoj ciklus dug 28 dana, bićeš najplodnija između 10. i 14. dana od početka menstruacije.

Plodnost i ovulacija

Sada već bolje znaš kada imaš najbolje šanse da zatrudniš. Ali na to utiče mnogo više faktora nego sama plodnost. Jedan od njih je i odabir prikladnog seksualnog položaja, što može povećati šanse za trudnoću. Iako navedeni seksualni položaji pomažu bržem začeću, nauka još nije otkrila dovoljno dokaza koji daju prednost jednom ili drugom položaju. Bez obzira na to koji ste položaj odabrali, doslednost i redovni polni odnosi su ključni faktori koji povećavaju mogućnost trudnoće.

Najbolji položaji za začeće

1. MISIJONARSKI POLOŽAJ

Jedan od anatomski najpovoljnijih položaja za začeće je misionarski položaj. U teoriji je ovaj položaj sa muškarcem na vrhu prikladan jer grlić materice lakše dolazi u dodir sa spermom, što spermatozoidima omogućava lakši pristup cervikalnoj sluzi.

Zbog toga je misionarski položaj, gde žena leži na leđima, prikladan samo za žene sa antevertiranom matericom. Međutim, ako imaš retrovertiranu ili obrnutu matericu, tvoje šanse da zatrudniš u misionarskom položaju su manje.

2. NOGE NA RAMENIMA

Misijonarski položaj lahko hitro postane dolgočasen, zato ga lahko popestrita s športnimi podvigi. V ležečem položaju z moškim na vrhu poskusi oviti svoje noge okoli njegovega vratu tako, da jih položiš na njegova ramena. Ta položaj bo omogočil spermi, da se še bolj približa materničnemu vratu, predvsem zahvaljujoč težnosti.

Zabavna popestritev tradicionalnega položaja, ki morda izboljša možnosti nosečnosti.

3. PSEĆI POLOŽAJ

Mnogi parovi uživaju u položaju psa gde žena kleči na sve četiri, a muškarac prodire otpozadi. Popularan je prvenstveno zbog dubokog prodiranja i nadraživanja tačke G, ali može postati i vaš omiljeni položaj za začeće. Zbog dublje penetracije spermatozoidi mogu lakše i češće ući u grlić materice, što može povećati šanse za trudnoću.

4. OBRNUTA KAUBOJKA

Obrnuta kaubojka je još jedan položaj gde je verovatnoća da zatrudniš veća zbog dublje penetracije. Položaj u kojem si ti na vrhu i okrenuta leđima partnerovom licu, daje ti priliku da sama diktiraš tempo i dubinu prodiranja.

5. OTPOZADI

Položaj sa leđa je sličan položaju psa, samo što ti ležiš na stomaku, a partner se spušta iznad tebe. To mu omogućava duboko prodiranje, što može pomoći da brže zatrudniš. Položaj je svakako zanimljiv i vredi pokušati.

6. BOČNE ŠKARE

Planiranje trudnoće može izazvati veliki psihički pritisak i nelagodu na polne odnose u periodu planiranja. Zato su bočne škare odličan položaj jer su jednostavne i intimne. Ti i partner ležite na kuku, okrenuti ste jedno prema drugome. Ne samo da je položaj romantičan već omogućava i duboko prodiranje, što može pomoći kod začeća.

7. KOLICA

Da li vas dvoje volite zabavne i avanturističke podvige u spavaćoj sobi? Tada bi položaj baštenskih kolica mogao biti najbolji za vas, ali trebaće vam dosta kondicije i savitljivosti. U tom položaju se ti nasloni rukama na pod, a muškarac će rukama podignuti tvoje noge, obaviti ih oko svojih kukova i penetrirati. Može ti pomoći držeći tvoje kukove. Ovaj položaj opet omogućava dubok prodor i blizinu grlića materice.

8. TVOJ NAJDRAŽI POLOŽAJ

Uprkos savetima i preporukama za najbolji položaj, ostani verna sebi. Otkrij svoj omiljeni položaj i uživaj u njemu sa svojim partnerom. Najvažnije je da se oboje opustite i prepustite užicima jer će tek tako partner moći „odraditi svoj posao“.

Najbolji položaji za začeće

Do sada smo odgovorili na dva velika pitanja: kada je najbolje imati polne odnose i koji položaji možda mogu da povećaju šanse za trudnoću. Međutim, plodnost, a time i mogućnost začeća, zavise i od nekih drugih faktora. Tvoj način života, kvalitet sperme tvog partnera i mnogi drugi elementi utiču na mogućnost trudnoće. U nastavku smo sakupili neke zanimljivosti i činjenice o tome kako svojim postupcima možete dodatno uticati na mogućnost začeća.

Saveti za veću mogućnost trudnoće

  • Oboje prestanite sa konzumiranjem alkohola i cigareta, te održavajte zdravu telesnu težinu zdravim načinom života.
  • Počni svakodnevno da uzimaš dodatak folne kiseline jer poboljšava šanse za trudnoću. Novalac prenatalne kapsule sadrže aktivni oblik folne kiseline Quatrefolic koju telo u potpunosti koristi.
  • Ako upotrebljavate lubrikant, zamenite ga onim koji je pogodan za spermu. Većina lubrikanata može oštetiti ili čak uništiti spermu. Zato u prodavnici ili apoteci pitajte koji lubrikanti su prijateljski naklonjeni spermatozoidima ili možda pokušajte bez upotrebe lubrikanta.
  • Ginekolozi preporučuju redovne nezaštićene polne odnose od 2 do 3 puta nedeljno. Iako svakodnevni polni odnosi mogu poboljšati šanse za začeće, najveći uspeh je zabeležen kod parova koji su imali polne odnose svaki drugi dan. Nemojte se previše opterećivati rasporedom i zaista uživajte u intimnim trenucima.
  • Da li si uzimala tablete za kontracepciju? Preporučuje se da pričekaš dva do tri menstrualna ciklusa nakon tableta i tek onda pokušaš da zatrudniš. Takođe ti preporučujemo konsultacije sa odabranim ginekologom.
  • Mnogi ljudi tvrde da je 30-minutni odmor nakon polnog odnosa pomogao začeću. Iako naučnici to nisu zvanično potvrdili, sigurno ne šteti ako još neko vreme ostanete zajedno u krevetu.

Tvoje zdravlje i zdravlje tvog partnera su najvažniji pri planiranju trudnoće. Pored toga što jedeš zdravu hranu, redovno vežbaš i izbegavaš loše navike važno je da u telo unosiš dovoljno vitamina, minerala i nutrijenata koji su ti potrebni sada i tokom trudnoće. Svi ključni nutrijenti tokom planiranja trudnoće sadržani su u Novalac prenatalnim kapsulama.

Izvori

https://www.parents.com/getting-pregnant/fertility/best-sex-position-to-conceive/

https://si.clearblue.com/how-to-get-pregnant/what-is-ovulation

https://www.webmd.com/baby/features/7-tips-getting-pregnant-faster#1

Planiranje trudnoće

Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća fizička aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

Pročitaj članak

Trudnoća

Zdrava ishrana utiče na zdravlje i dobro opšte stanje organizma u svim periodima života, naročito u trudnoći kada se odvija ubrzan prenos hranljivih materija iz tela trudnice prema fetusu, koji ima prednost pri snabdevanju svim potrebnim hranljivim materijama. Za trudnicu je dakle izuzetno važno da svoju ishranu prilagodi povećanoj potrebi za hranljivim materijama.

Pročitaj članak

Novalac prenatalne kapsule su dodatak ishrani. Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.