Kome su namenjene Novalac® prenatalne kapsule?

 • ženama u vreme planiranja trudnoće
 • trudnicama
 • dojiljama

Kratak opis

Novalac® prenatalne kapsule su proizvod najnovije generacije koji je primeren za žene u vreme planiranja trudnoće, za trudnice i dojilje.

Prednosti

 • najnaprednija aktivna folna kiselina Quatrefolic® omogućuje smanjenje rizika od oštećenja neuralne cevi
 • visokoapsorptivni oblik gvožđa Lipofer® obezbeđuje odgovarajuću količinu gvožđa i ne nadražuje želudac
 • DHA pomaže u normalnom razvoju mozga i oka fetusa i odojčadi
 • bez laktoze, glutena i GMO
 • samo 1 kapsula na dan

Sastav

Trudnoća je jedno od najzahtevnijih perioda u životu žena. Usled rasta i razvoja novog bića potrebe za nekim nutrijentima povećavaju se čak za 50–100%, ćelije se brže dele i organi se razvijaju i zbog toga je pravilno snabdevanje hranljivim materijama vrlo važno. Stručnjaci savetuju uravnoteženu i raznovrsnu ishranu i dodatak bar najvažnijih nutrijenata: folne kiseline, gvožđa i omega-3 masne kiseline.

Novalac® prenatalne kapsule su proizvod najnovije generacije za žene u reproduktivnom periodu kako bi nadoknadile povećane potrebe za nutrijentima. Posebno su zasnovane i razvijene u saradnji sa stručnjacima i aktuelnim svetskim zdravstvenim smernicama i nutritivnim preporukama.

Novalac® prenatalne kapsule u jednoj kapsuli udružuju aktivni oblik folne kiseline Quatrefolic®, visokoapsorptivno gvožđe Lipofer® i omega-3 dugolančane masne kiseline DHA.

Sadrže i druge ključne hranljive materije koje su ženi potrebne pre začeća i tokom trudnoće i dojenja.

HRANLJIVE MATERIJE

KORISTI

niacin, vitamin B1, vitamin B6 i biotin

doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema

pantotenska kiselina

doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti

vitamin B12

doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i normalnoj funkciji imunog sistema i ima ulogu u procesu deobe ćelija

vitamin C, cink i selen doprinose normalnoj funkciji imunog sistema

vitamin D

doprinosi održavanju normalnih kostiju i zuba

vitamin B2, vitamin E i selen

doprinose zaštiti ćelija od oksidativnog stresa

jod doprinosi normalnoj proizvodnji hormona štitne žlezde i normalnoj funkciji štitne žlezde

Aktivna folna kiselina

Folati su neophodno potrebni za zdrav razvoj odojčeta. Nedostatak folata pre začeća i naročito u prvom trimestru trudnoće može da izazove greške u razvoju fetusa. U prve četiri nedelje trudnoće folna kisleina je potrebna za pravilan razvoj mozga i kičmene moždine.

Na vrednost folata u krvi mogu uticati:

 • uzimanje folne kiseline
 • neki lekovi (kontraceptivi, antiepileptici...)
 • aktivnost enzima koji metabolišu folnu kiselinu u aktivni oblik

Folna kiselina je već pre začeća jedna od najvažnijih hranljivih materija. To je sintetički dobijen vitamin B9 kojega telo pretvara u biološki aktivan folat.

Za zdrav razvoj deteta je veoma važno pravovremeno uzimanje dodataka sa folnom kiselinom tri meseca pre planiranog začeća i još najmanje prva tri meseca trudnoće. Time se povećava nivo folne kiseline kod majke. Kod žena u reproduktivnom periodu korisni efekat se postiže dodavanjem u ishranu 400 µg folne kiseline na dan.

Novalac® prenatalne kapsule sadrže napredan oblik folne kiseline Quatrefolic®, stoga osiguravaju odgovarajuću količinu folata u krvi.

Pravovremeno uzimanje folne kiseline smanjuje mogućnost oštećenja neuralne cevi za 72 %.

Prednost najnovije, četvrte generacije aktivne folne kiseline Quatrefolic®, koja je sastav Novalac® prenatalne kapsula, je u tome što je telo može iskoristiti u potpunosti. Svaka kapsula sadrži 400 μg folata, od toga 200 μg folne kiseline i 200 μg aktivnog oblika folata – Quatrefolic®.

Quatrefolic® prolazi kroz želudac i apsorbuje se uglavnom u tankom crevu, čime se osigurava veći unos folata. Inovativnom obliku folne kiseline Quatrefolic® nije potrebna nikakvo pretvaranje u biološki upotrebljiv oblik pa obezbeđuje višu koncentraciju aktivnog folata u krvi od obične folne kiseline.

Proverite svoje znanje o folnoj kiselini

Gvožđe Lipofer®

Gvožđe je mineral koji doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih ćelija i hemoglobina, kao i funkcionisanju nekih enzima. Gvožđe je važno pri prenosu kiseonika kroz telo, stoga je dovoljno snabdevanje tela gvožđem u trudnoći veoma važno. Takođe doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, smanjuje umor i pojavu anemija.

Čak 42 % trudnica ima anemiju, a za to je najčešće kriv nedostatak gvožđa.

Tokom trudnoće majčino telo mora obezbediti krv i za krvotok deteta. Zbog brzog rasta fetusa povećana je potreba za gvožđem. Glavni nedostatak većine postojećih preparata gvožđa je to što se gvožđe loše apsorbuje i istovremeno izaziva muku i osećaj težine u želucu.

Novalac® prenatalne kapsule sadrže visokoapsorptivno gvožđe Lipofer® koje omogućuje veću apsorpciju u krv i istovremeno ne nadražuje želudac. Poseban oblik rastvorljivog mikroinkapsuliranog gvožđa Lipofer® povećava koncentraciju gvožđa u organizmu jer prelazi iz creva u krv i ne izaziva smetnje sa varenjem kod trudnica.

Omega-3 masna kiselina DHA

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline, što znači da ih telo ne može samo proizvesti te se za njihov dovoljan unos treba pobrinuti odgovarajućom ishranom. Prirodni izvor su ribe iz hladnih mora (losos, tuna, bakalar, srdele), kao i laneno seme i koštunjavo voće, međutim njih jedemo premalo.

U omega-3 masne kiseline svrstavaju se alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselinu (DHA). Sve tri su vrlo važne za normalan rad organizma i bitne su za rast i razvoj dece. Pogotovo su važne u ranom razvoju, dakle u prvom trimestru trudnoće i do 18. meseca života deteta. DHA je naime glavna strukturna masa u ljudskom mozgu i očima. Unos DHA putem majčine ishrane pomaže u normalnom razvoju mozga i oka fetusa te odojčadi dojene majčinim mlekom.

Efekti uzimanja DHA tokom trudnoće i dojenja

 • optimalan kognitivni razvoj deteta
 • optimalan razvoj vida kod deteta
 • smanjena opasnost od preranog porođaja

Koristan efekat se postiže dnevnim unosom 200 mg DHA.

Novalac prenatalne kapsule sadrže optimalnu količinu DHA za trudnice i dojilje (200 mg DHA) u jednoj kapsuli.

Uputstvo za upotrebu

Preporučuje se započeti uzimanje Novalac® prenatalne kapsula već u fazi pre planiranja trudnoće (najmanje 3 meseca pre začeća), nastaviti tokom čitave trudnoće i sve do kraja dojenja.

Preporučena dnevna doza je 1 kapsula na dan za vreme obroka. Kapsulu progutajte čitavu, sa čašom vode.

Čuvanje

Čuvati na temperaturi do 25 °C, zaštićeno od vlage i direktne sunčeve svetlosti.

Pakovanje

30 mekih kapsula. Novalac® prenatalne kapsule su dostupne samo u apotekama.

Upozorenja

Preporučene dnevne doze ne smeju se prekoračiti. Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani. Čuvati van domašaja male dece!

Sastojci

SADRŽI

1 kapsula

Preporučeni dnevni unos

FOLATI

400 μg

200 %

Folna kiselina

200 μg

100 %

(6S)-5-metiltetrahidrofolni glukozaminat, što odgovara 200 μg folne kiseline

371 μg

100 %

DHA*

210 mg

/

GVOĐŽE

14 mg

100 %

Magnezijum

32 mg

8,5 %

Tiamin

1,4 mg

127 %

Riboflavin

1,4 mg

100 %

Niacin

18 mg

113 %

Pantotenska kiselina

6 mg

100 %

Vitamin B6

1,9 mg

136 %

Biotin

30 μg

60 %

Vitamin B12

2,6 μg

 104 %

Vitamin C

55 mg

69 %

Vitamin D3

5 μg

100 %

Vitamin E

15 mg

125 %

Cink

11 mg

110 %

Jod

150 μg

100 %

Selen

50 μg

91 %

*DHA - dokozaheksaenska kiselina

Novalac® prenatalne kapsule ne sadrže laktozu i gluten.

Alergeni

 • Sojin lecitin
 • Riblje ulje

Priprema za trudnoću – briga za pravilan razvoj odojčeta započinje mnogo pre začeća

Briga za novorođenče ne započinje tek kada se rodi, započinje mnogo ranije, pre njegovog začeća. Zdravlje i pravilan nutritivni status majke su najvažniji faktori za uspešan početak, tok i završetak trudnoće. Uravnotežena ishrana, odgovarajuća telesna aktivnost i odgovarajuća okolina održavaju dobro zdravlje žene u reproduktivnom periodu.

Pročitaj članak
Andreja Širca Čampa
Andreja Širca Čampa,
univ. dipl. inž. živ. tehn.
klinički dijetetičar

Priprema za začeće i prvi znakovi trudnoće

Razmišljate o prvom detetu i želeli biste da što više saznate o tome kako se pripremiti i šta vas sve očekuje u devet meseci trudnoće. Dobro je da vas to zanima i da ste spremni za dolazak deteta. Za trudnoću ćete se najbolje pripremiti tako što ćete brinuti o sebi i biti opušteni, naspavani, voljeni i bez neprestanih teških misli.

Pročitaj članak

Novalac® prenatalne kapsule su dodatak ishrani. Dodatak ishrani nije zamena uravnoteženoj i raznovrsnoj ishrani.